GENOMFÖRDA AKTIVITETER

Julbord 2024

Torsdagen den 5 december var det dags för julbord på Fristadens Café & Våffla. 41 st. seniorer avnjöt den goda maten vid dukade bord och det var en fin julstämning i mysig miljö från 1700-talet. Man började med glögg och pepparkaka, för att sedan äta av den kalla maten med sill, lax, strömming, paté, julskinka m.m. Därefter intogs den varma maten med Janssons frestelse, revben, omelett med svampstuvning, köttbullar m.m. Julbordet avslutades med gottisbord, chokladpudding med grädde och kaffe. Ordförande Christer Sörewall presenterade några av vårens kommande aktiviteter och önskade alla en God Jul och ett Gott nytt År. Avslutningsvis var det sedvanlig lotteridragning med vinster innan man skildes åt.


Sveriges Radio P4 Sörmland

12 personer deltog vid varje tillfälle den 5 och 6 november

Vi fick en rundvandring i lokalerna med Robin Gustavsson, programchefen och delar av personalen berättade om arbetet med nyhetssändningar och övriga programinslag. Totalt arbetar ca 20 personer i verksamheten. Vi fick också se musikstudion varifrån man livesänder bl.a. "Vi i femman" med publik.

Besöket avslutades med fika och en frågestund där Robin och Jonas Carnesten berättade mer om verksamheten igår, idag och i framtiden.

Då intresset var stort för att besöka Sveriges Radio P4 Sörmland ordnas inom kort ytterligare ett besök för de 12 personer som står på reservlistan.


Allmänt möte med sopplunch

Onsdagen den 9 oktober samlades 37 seniorer i Studiefrämjandets lokaler för ett Allmänt möte med Sopplunch. Mötet började med Allmänt möte där ordföranden hälsade alla välkomna och berättade om genomförda aktiviteter från det gånga året samt om de återstående aktiviteterna för året. Kassören Britta Karlsson redogjorde för ekonomin som är fortsatt bra. Medlemsantalet är 88 st. Årsavgiften fastslogs till att vara oförändrad för 2025 dvs. 150 kr. Efter mötet avtackades Sven-Erik Myrelid för sina förtjänstfulla år i styrelsen, som blev totalt 22 år som ordinarie sekreterare och sedan som vice sekreterare. Därefter avnjöts en mycket god ärtsoppa med pain riche och ost. Soppan hade tillagats av kockarna Christer, Agneta, och Gull-Britt. Avslutningsvis intogs kaffe med kaka och sedvanlig lotteridragning med vinster.


Ut i det gröna 29 augusti

41personer äntrade bussen vid Tuna Parks parkering för årets resa. Resmålet var som vanligt inte känt för de flesta, utan under resans gång fick deltagarna små antydningar vad som var målet. Lite gissningstävling under mottot ”Vart är vi på väg”. Första stoppet gjordes vid Djulö kvarns rastplats, för lite bussfika. Café Agneta och Ann-Marie hade som vanligt fixat det alldeles strålande. Gott kaffe och en god ”macka”. Färden gick vidare mot Reijmyre Glasbruk för en guidad visning av den nuvarandeproduktionen. Vi delades upp i två grupper och med bra guider fick vi se ett fantastiskt hantverk. Lite tid fanns för att se deras försäljning av produkter från olika glaskonstnärer. Avfärd till lunch vid Löfstads Slotts Värdshus utanför Norrköping. En god pannbiff med tillbehör serverades + kaffe och kaka. Vid Löfstads Slott fanns även en mycket fin handelsträdgård som också fick ett litet besök av oss. Sedan var det dags för slutmålet på resan, Arbetets Museum i Norrköping. Museet är beläget i ”Strykjärnet”, Ett 7 våningar högt hus vid Motala ström. Det här är ett unikt museum som inte har några föremål utställda utan ställer ut minnen och berättelser. Vi fick en föreläsning av museets historia och syfte av en väldigt duktig och trevlig guide. Det fanns även ett café som några utnyttjade innan det var dags att starta färden tillbaka mot Eskilstuna. Under hemfärden var det prisutdelning till den som först gissade rätt på ”Vart är vi på väg”. Sedan följde det sedvanliga lotteriet med dragningar av vinnarna. Hela dagen gick åt för utflykten och vi hade tur med vädret.


Sagolika keramik

Den 15 augusti åkte 16 deltagare från FFV Seniorer till Sagolika Keramik utanför Tumbo. Väl framme hälsade Kerstin och Peter oss välkomna i deras underbara trädgård. Besöket fortsatte därefter till keramikverkstaden där Kerstin mycket ingående berättade om hur tillverkningen av keramikprodukter går till. Allt ifrån kvaliteten på leran till glasering, bränning, mönster och dekormålning. Kerstin avslutade med att själv visa hur man drejar en stor tekopp. Man kan konstatera att det krävs mycket kunskap, erfarenhet och precision för att kunna tillverka så fina och vackra keramikföremål som Kerstin gör. Efter besöket i keramikverkstaden bjöd Peter på kaffe och smörgås samt goda kolakakor som han bakat själv. Mycket gott. Efter en stunds social samvaro vid kaffet besöktes än en gång den vackra trädgården och därefter fanns det möjlighet att handla av alla fina saker som var till försäljning, allt ifrån keramik, inredningsprodukter och rostiga grejer att ha i sin trädgård.
Vi blev under besöket mycket väl omhändertagna av Kerstin och Peter och det var en mycket trevlig utflykt.


Fiskeutflykt

Årets traditionella fiskeutflykt genomfördes torsdagen den 23 maj. Då åkte 5 förväntas-
fulla fiskare till sjön Ljusgryten utanför Katrineholm för att fiska ädelfisk. I år höll fisken alla i spänd förväntan på ett napp i många långa timmar innan några lyckades fånga en regnbåge. Medhavd matsäck och grillad korv smakade gott i skogen. Trots allt var det en mycket trevlig utflykt med bra gemenskap och Vi hade i alla fall tur med vädret.


Historisk guidning på Rademachersmedjorna

FFV Seniorer besökte den 15 maj Rademachersmedjorna. Linda Nordin guidade oss genom smedjornas historia från mitten av 1600-talet fram till slutet av 1800-talet. Området med de 19 smedjorna var från början statligt ägt med när Sverige inte längre var en stormakt i Europa såldes smedjorna och blev privatägda. När Fredrik Rothoffs barn inte längre var intresserade såldes de tillbaks till staten. I samband med detta beslutades att flytta den svenska vapentillverkningen från Söderhamn till Eskilstuna och den nya vapensmedjan Gevärsfaktoriet.

Det gavs möjlighet till att besöka de olika verksamheterna som idag är i gång i de gamla smedjorna. Mikael Andersson som driver företaget Naturkraft visade oss grunderna i överlevnadskonsten, att göra upp eld. Detta fixades enkelt med hjälp av ett tändstål och lite näver.

23 glada FFV seniorer avslutade dagen med lunch på restaurang Verket mat & Café vid Mälardalens Universitet.

 

Ljungs goa

Torsdagen den 25 april begav sig 36 förväntansfulla seniorer till Köping för ett studiebesök hos Ljungs Goa Gårdsbutik & Café. Vid framkomsten mottogs vi av Caroline Ljung som driver verksamheten och butiken med egentillverkning av chokladpraliner sedan 8 år tillbaka. 

Vi fick en demonstration av Caroline, som är utbildad pralinör, hur tillverkningen av pralinerna går till, som görs för hand. Det är väldigt viktigt att man tempererar chokladen för att den ska behålla sin glans och konsistens, samt att den då krymper i formarna när den stelnar, vilket gör det lättare att få ut pralinerna ur formarna. Det är olika temperaturer för olika sorters choklad, bra att använda sig av en digital termometer. Caroline använde sig av en mikro för att värma chokladknapparna i en skål. När chokladen uppnått rätt temperatur hälldes den ut på en marmorskiva för tablering, vilket innebär att den ska kylas ner, genom att stryka den fram och tillbaka. Sedan tillbaka i skålen, och när rätt temperatur var uppnådd, genom att värma den igen, hälldes den i formarna, för att sedan stelna. Hon visade också hur man gjorde när man skulle ha i en fyllning i pralinerna. Caroline berättade livfullt om sin verksamhet och att man kan boka kurser för att göra sina egna praliner.

Efter demonstrationen intogs en jättegod smörgåstårta med räkor, rostbiff och en massa annat gott på och dricka. Till kaffet serverades en chokladpralin som man själv fick välja, vilken sort man ville ha. Mycket goda! Sedan var det fritt fram att botanisera i butiken, som innehåller närproducerade produkter, allt ifrån gårdsgjorda chokladpraliner, kött, ägg, kaffe, te ,olja, vinäger, marmelader m.m. Mycket lärorikt och sevärt besök!


Årsmöte 2024

FFV Seniorer genomförde sitt 29:e årsmöte den 14 mars i Studiefrämjandet lokaler. Mötet var välbesökt och inleddes med parentation av bortgångna medlemmar. Därefter följde årsmötesförhandlingar och som mötesordförande valdes Tommy Lindblom. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Samtliga styrelseledamöter som skulle väljas omvaldes. Som ny styrelsesuppleant valdes Pia Berglund. Christer Sörewall fick fortsatt förtroende att leda klubbens verksamhet ytterligare ett år.

Efter årsmötet berättade Magnus Zorro Zetterström om sin karriär som speedwayförare. Han började som sexåring köra en hoj som hans pappa byggt åt honom. Banan han körde på var Hållstagropen och klädseln var gummistövlar och overall. Namnet "Zorro" tillkom i skolan då flera hade efternamn som började med Z.

Han började tävla för Smederna som tolvåring. År 1996 skrevs första proffskontraktet med Pool Pirates i England. Under sin karriär har han haft åtskilliga skador men klarat sig ifrån att skada nyckelbenen vilket är vanligt inom sporten. Han har ett antal meriter som till exempel Europabrons 2003, svensk mästare  2009, brons i lag-VM 2010.

Proffskarriären avslutades 2016 med en avskedstävling "Zorros final show" med inbjudna gäster som Tony Rickardsson och Peter Nahlin.

Föredraget var mycket intressant och han berättade med stor passion, inlevelse och med glimten i ögat som lockade fram många goda skratt.

Han avtackades med applåder och blommor. Efter föredrag bjöds det på smörgås med kaffe och sedvanlig försäljning av lotter. Årsmötet avslutades med lottdragning och utdelning av vinster.


Julita Rapsolja

Måndagen den 12 februari samlades 31 seniorer för att lyssna på Erica Larsson som äger och driver Julita Rapsolja tillsammans med fyra gårdar som odlar rapsen. Hon övertog företaget efter Bengt Isaksson som var den första i Sverige att kallpressa rapsoljan till konsumenter i Sverige med början år 1990. Han var en legendarisk pionjär inom tillverkning av rapsolja och då arbetade Erica tillsammans med honom. När hon fick frågan om att överta företaget så tackade hon ja.

Vid tillverkningen pressas oljan skonsamt ur fröet mekaniskt under låg temperatur och tack vare det så behåller oljan alla ursprungliga vitaminer. Oljan är rik på E- och K-vitaminer som är nyttiga för oss. Med den naturliga framställningen ger den god hållbarhet, smak och innehåll. Den är utmärkt till dressing, stekning, bakning och fritering.

Idag tillverkar man naturlig olja, smaksatta oljor med citron, örter, chili/vitllök samt hudvårdsprodukter.

Efter föredraget fanns smakprover och möjlighet att köpa produkter till rabatterat pris. Det var ett mycket intressant föredrag och avslutningsvis intogs kaffe och en god smörgås som Agneta fixat och sedvanligt lotteri med vinster.


Julbord 2023 på W.A.P.

Onsdagen den 6 december genomfördes årets sista aktivitet. Deltagarna hälsades välkomna med glögg och pepparkakor och musikgruppen Old Timers spelade julmusik. Gruppen består av Monica som sjunger, Lasse på gitarr, Gunnar dragspel och Tommy bas. Sedan avnjöts ett fantastiskt gott julbord med kalla och varma rätter.

Efter det underhöll Old Timers i ca en halvtimme med olika covers med bland annat Kents "Utan dina andetag". Därefter serverades det kaffe med gottebord, ostkaka och chokladmousse.

Det var en mysig julstämning med mycket prat och skratt. Christer Sörewall presenterade några av vårens kommande aktiviteter och önskade alla en god jul och ett gott nytt år. Avslutningsvis var det lotteri med vinster innan man skildes åt.


Sundbyholms Kött o Fisk

Onsdagen den 8 november besökte 53 seniorer (nytt rekord) Sundbyholms Kött och Fisk. Besöket inleddes med en god smörgås med två sorters ost och deras egen rökta fläskfilé samt kaffe/te. Ingrid Öholm berättade om företaget som hon driver tillsammans med sin man. Det var hennes mamma och pappa som drev Hammartorps gård från början och då hade man 30 000 höns i produktion. Men efter ett blixtnedslag brann byggnaderna ner och man byggde upp husen men nu i betong.1979 slutade man med höns på grund av nya regler. Ett tag nyttjades byggnaderna som stall och ridhus.

För 22 år sedan startade man ett eget rökeri och började röka fisk och kött i småskalig produktion. Idag arbetar Ingrid tillsammans med Alexandra på heltid med att grava, tumla, röka och paketera kött, fisk, räkor, ost och viltkött. Råvarorna tas från svenska producenter i möjligaste mån.

Avslutningsvis fanns smakprover att testa från deras eget sortiment och möjlighet att köpa deras produkter i butiken. Ett mycket uppskattat besök.


Allmänt möte och sopplunch

Onsdagen den 18 oktober samlades 39 seniorer i Studiefrämjandets lokaler för ett allmänt möte och sopplunch.

Mötet började med att ordföranden hälsade alla välkomna och berättade om genomförda aktiviteter samt om de återstående för året. Kassören Britta Karlsson redogjorde för ekonomin som är fortsatt bra. Medlemsantalet är 89 st. Årsavgiften fastslogs att vara oförändrad för 2024 det vill säga 150 kronor.

Efter mötet avnjöts en mycket god fisksoppa som tillagats av kocken Christer med hjälp av Agneta och Gullan. Avslutningsvis intogs kaffe med kaka och sedvanlig lotteridragning med vinster.


Utställning om Axel Oxenstierna och Jäders Kyrka

Den 13 september besökte seniorerna Jäders Kyrka och utställningen om Axel Oxenstierna.

Iha Frykman och Charlott Mörner guidade oss med ett stort kunnande och inlevelse. Axel Oxenstierna - Sveriges Rikskansler, sörmlänning, stadsarkitekt och europé är starkt förknippad med Jäder och Fiholm där han under sitt liv byggde Fiholms slott samt om och tillbyggnad av Jäders kyrka.

Utställningen handlar förutom om Axels stadsbygge även om livet för de människor som levde på 1600-talet.

Kyrkan har funnits på sin plats sedan 1000-talet då som träkyrka. I mitten av 1600-talet lät Axel bygga om och till kyrkan för att skapa en gravplats till sig och sin familj där också en stor del av familjen är begravda. Vid ombyggnaden användes byggnadsmaterial som var avsett till byggandet av Fiholms slott som aldrig blev färdigbyggt.

Kaffe och hembakat bröd serverades av Hembygdsföreningen.


Utflykt i det gröna

Den 24 augusti reste fyrtioåtta förväntansfulla seniorer på höstens utflykt mot okänt mål. Efter stopp för bussfika med utsökt god tunnbrödsrulle fortsatte färden till Härkeberga kyrka där Göran Sjögren tog emot och berättade om kyrkan som är byggd på 1300-talet och är känd för sina kalkmålningar som skapades av Albertus Pictor på 1480-talet.

Därefter gick färden vidare till Åbergs museum i Bålsta där vi intog en mycket god lunch och gick en guidad visning av museet. Guiden för rundvandringen var Max Åberg son till Lasse Åberg.

Han berättade med stor inlevelse och entusiasm om muséet som är indelat i konst, seriefigurernas uppkomst och historia samt en av världens främsta samlingar av Disneyföremål.

Till allas glädje kom Lasse Åberg själv och visade sig och pratade med deltagarna och signerade vykort som köp

Det blev en mycket lyckad dag och på hemfärden var det sedvanlig lottförsäljning med vinster.


Tumbo Husvagnar och Husbilar

Den 11 maj besökte 30 medlemmar Tumbo Husvagnar och Husbilar. Gruppen delas i två och guidades runt av Camilla Östling och Linnea Östling.

Företaget bildades 1965 och vid starten började man enbart med uthyrning. Nu finns det resurser för att hyra, byta köpa och sälja husbilar och husvagnar. Man kan också hyra en plats för vinterförvaring av sitt fordon. Företaget har 55 anställda och ca 6-10 extra personal.

Den första etappen av den nya byggnaden tog sju år att bygga och har byggts ut två gånger sedan dess. Ytterligare en tomt har köpts in för framtida utveckling.

För personalen finns konferensrum, gym, stor matsal med alla finesser och allt mycket fint och fräscht. Vi blev bjudna på kaffe och kakor och fick varsin Tumbokasse med oss hem. En mycket trevlig eftermiddag som Christer tackade för med varsin chokladask till guiderna.


Sundbyholms slott

Den 12 april besökte vi Sundbyholms slott och dagen började med kaffe och smörgås på slottet. Temat för besöket var ett historiskt möte om slottets historia och berättelsen om fältmarskalken/riksrådet Karl Karlsson Gyllenhielm.

Linda Nordin från Eskilstuna guidade oss igenom allt detta med stor inlevelse och kunnande.

Hon berättade om johanniterorden som kom på 1100-talet och om reformationen som blev slutet för johanniterna. Karl den IX gav slottet till sin son Karl Karlsson Gyllenhielm som var en mycket produktiv person som bland annat startade Sveriges första folkskola.

Efter rundvandring i slottets tre våningar begav sig 41 nöjda och glada seniorer ut i vårsolen fyllda av fakta och berättelser om det slott som de flesta av oss besökt någon gång och har relation till.


Årsmöte 2023

Den 16 mars genomförde FFV Seniorer sitt 28:e årsmöte. Mötet var välbesökt och inledes med en parentation över bortgångna medlemmar.

Därefter följde årsmötesförhandlingar och som mötesordförande valdes Tommy Lindblom. Samtliga styrelseledamöter omvaldes och ordföranden Christer Sörewall fick fortsatt förtroende ytterligare ett år.

Efter årsmötet tolkade Ulrika Wadell från Katrineholm visor av Barbro Hörberg och berättade hennes levnadshistoria. Hon hann ge ut fem LP-skivor innan hon gick bort endast 42 år gammal. Ulrika underhöll på ett mycket tänkvärt och underhållande sätt och avtackades med applåder och blommor. Efter föredraget bjöds på smörgås och kaffe och sedvanlig försäljning av lotter.


Från Cava till Champagne

Onsdagen den 15 februari samlades sexton vinintresserade för en föreläsning om mousserande viner "från cava till champagne" med Sven Janeheden. Han berättade om druvan Chardonnay som blivit en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra vita viner.

Champagne tillverkas i regionen Champagne och bara av druvor odlade och skördade i regionen och omges av strikta regler hur den skall tillverkas.

Efter föreläsningen avsmakades fyra olika prover av mousserande viner i olika prisklasser och till det serverades en fin tallrik med tilltugg som Agneta ordnat med. Föredraget var mycket uppskattat och Sven Janeheden var mycket kunnig inom området.


Besök av Pecke Polis

Den 25 januari besöktes vi av Per-Erik Pecke Abrahamsson en pensionerad polis som verkat i 36 år som polis och med lång erfarenhet inom olika verksamheter. Han visade statistik över bedrägeribrott och hur de har ökat och speciellt mot äldre som oftast är godtrogna och litar på personer  som säger sig komma från polis, bank osv. Han informerade om vilka metoder bedragarna använder sig av som phising, shoulder surfing, skimming och ID-kapning och vad det innebär. Varvat under föreläsningen spelade Pecke gitarr och sjöng en egenkomponerad låt samt kända låtar som vi alla fick sjunga med i. En föreläsning som uppskattades av 58 åhörare och som bjöd på både allvar och glädje. Efter föredraget fikade vi och avslutade med sedvanlig lotteridragning.


Julbord 2022

Årets sista aktivitet var ett julbord, som serverades 47 deltagare, onsdagen den 7 december på W. A. P. Lunch Catering & Fest i Svista. Sammankomsten inleddes med glögg och pepparkaka. Efter det avnjöts ett mycket gott julbord som avslutades med efterrätt och
godisbord. Maten serverades vid vackert dekorerade bord och det var en mysig julstämning med julmusik som strömmade ur högtalarna. Ordförande presenterade några av vårens kommande aktiviteter och till kaffet var det avslutningsvis sedvanligt lotteri med vinster.


Allmänt medlemsmöte med sopplunch
Den 20 oktober höll FFV Seniorer årets allmänna möte som även detta år kombinerats med en sopplunch. Ordf. hälsade 40 deltagare välkomna och informerade om föreningens verksamhet sedan föregående medlemsmöte, medlemsantal samt årets återstående aktivitet som är julbord. Kassören redogjorde för föreningens ekonomi. Styrelsen föreslog att årsavgiften höjs till 150kr per år from 2023. Medlemmarna godkände förslaget. Efter det allmänna mötet avnjöts en mycket god bacon- och ost soppa som tillagats av kockarna Britt-Marie Person och Birgit Borén. Mötet avslutades med kaffe och kaka samt sedvanligt lotteri.


Det gamla tryckeriet

Det gamla tryckeriet i Eskilstuna besöktes av 21 seniorer den 21 september. Vi mottogs av Bo Niklasson som berättade historien om tryckerimuséet och visade hur man producerade trycksaker för över hundra år sedan. Efter kaffe med fralla och en mycket god äppelkaka fick deltagarna en guidad rundvisning och därefter själva pröva på att trycka servetter och grafiska blad.


Skeppsta hytta

Torsdagen den 25 augusti åkte 40 förväntansfulla seniorer på höstens ”utflykt i det gröna” mot okänt mål. Efter busskaffe i Mariefred fortsatte resan och under färden deltog resenärerna i en tävling om resans mål. En deltagare lyckades komma på resmålet som var Skeppsta hytta där glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt tog emot oss. Hon berättade med stor inlevelse om verksamheten som hon bedrivit sedan 2006. Ebba demonstrerade också i sin hytta olika former av glasblåsning. Efter vissa inköp av glasföremål gick resan vidare till en lunchbuffé på Sigridslunds Café och handelsbod. Vi togs emot av Åsa Jacobson som driver verksamheten tillsammans med sin familj. Åsa berättade kort om byggnadens historia och att den från början varit en skola byggd 1826. Efter kaffe gick färden vidare till Grinda gårdsglass. Efter avsmakning av gårdens goda egentillverkade glass, berättade Claes Lundblad om säteriet och dess verksamhet. Därefter bar det av hemåt med nöjda och glada seniorer. Under hemfärden utlottades även vinster på tidigare sålt lotteri.


Miniature Kingdom

Torsdagen den 16 juni besökte 34 seniorer Miniature Kingdom i Kungsör. Vår ciceron Magnus Eriksson berättade att miniatyranläggningen är ca 200 kvadratmeter stor och innehåller delar av Sverige från Bodens fästning ner till Kungsör. Tåg, bilar och bussar rullar genom ett miniatyr av Sverige. I lokalen kunde man även se separata anläggningar från Eskilstuna och från filmen Tårtgeneralen och julkalendern ”Storm på lugna gatan”. Miniature Kingdom kommer succesivt att byggas ut och sedan beskriva stora delar av hela Sverige. Efter besöket intogs en himmelskt god plocktallrik på ”Himmelsberga nybakat”, på den historiska Kungsudden, och som därefter avslutades med kaffe och en hembakad ”ungherre”.


Fiske utflykt

Seniorerna åkte onsdagen den 18 maj till sjön Ljusgryten för att fiska ädelfisk. I strålande sol fick 10 deltagare ta fram sitt största tålamod för att försöka fånga en fisk. Tyvärr var fisken inte på hugget denna dag så fångsten uteblev helt. Medhavda smörgåsar och kaffe smakade gott i skogen och grillmästaren såg till att alla fick korv med bröd och dryck till lunchen. Det blev en fisketur med mycket social samvaro, stämningen var på topp och alla var eniga om att trots det dåliga fisket var det en mycket trevlig fiskeutflykt.


Kilenkrysset

Onsdagen den 4 maj besökte seniorerna Kilenkrysset i Strängnäs. Det var 36 deltagare som hälsades välkomna av vd och ägaren Jan Persson. I 2,5 timmar, med avbrott för kaffe och smörgås, berättade han på ett mycket engagerande sätt om sitt liv som företagare.
Det som började med att sälja skrotbilar via import har resulterat i det fastighetsimperium han äger idag. Jan berättade också om sin uppväxt på Fogdö och hur han idag medverkar till att bevara sin hembygd levande. Han hjälper även flyktingar som idag kommer från krigets Ukraina. Efter föredraget gjordes en rundvandring i det mycket fint inredda huvudkontoret med den magnifika kristallkronan i entrén. Utflykten avslutades med lunch på Strands Golf-restaurang.


Mannekänguppvisning

Årets första medlemsträff efter årsmötet var mannekänguppvisning som genomfördes i Studiefrämjandes lokaler den 20: april. Anette Lundin från Seniorshopen presenterade vårens nyheter för både kvinnor och män tillsammans med föreningens egna mannekänger Agneta Kumlin, Britta Karlsson, Birgit Borén och Christer Fredriksson. Efter uppvisningen serverades kaffe med mazarin och sedvanlig försäljning av lotter. Under tiden fanns det möjlighet att handla av Anette från Seniorshopens kollektion som var 20 löpmeter lång. Tillställningen som besöktes av 32 deltagare avslutades med lotteridragning och utdelning av vinster.


Årsmöte
Eftersom pandemin tog fart igen under januari och februari, blev föreningens tjugosjunde årsmöte, som hölls den 10 mars i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90, årets första aktivitet. Före årsmötet hölls en parentation över de avlidna medlemmarna Hans Cronwall och Ingvar Stålberg. Årsmötets ordförande var Ulf Stridh och sekreterare Birgit Borén. Under sedvanliga årsmötesförhandlingar beviljades styrelsen full ansvarsfrihet. Ordförande tackade för förtroendet att leda verksamheten ytterligare ett år samt informerade deltagarna om vårens aktiviteter. Efter årsmötet berättade äventyraren Hans Andersson om sin resa genom Alaska samt om en spännande vandring på Madeira. Efter föredraget bjöds det på räksmörgås med kaffe, samt ett lotteri såldes med sedvanligt vinstutbud. Årsmötet som besöktes av 51 deltagare präglades av en glad och positiv anda.